Herfstpaddenstoelen trekken veel mensen naar het bos, maar niet alle soorten die al jaren bekend zijn, zijn veilig. Ooit gewaardeerd in de keuken, wordt het ondermaatse kippenkruid nu als giftig beschouwd. We leggen uit waarom je deze paddenstoel beter kunt vermijden en wat de gevolgen van het eten ervan kunnen zijn.
De paddenstoel is een zeer nuttige paddenstoel: waarom is het beter om deze paddenstoel te vermijden?
Paxillus involutus is een paddenstoel die vaak voorkomt in Slowaakse bossen, zowel loof- als naaldbossen. Hij wordt gekenmerkt door een bruine hoed met een diameter tot 12 cm, die bij jonge exemplaren gekruld is, waardoor hij er karakteristiek uitziet. De schubben onder de hoed zijn dicht en gemakkelijk los te maken van het vruchtvlees en de paddenstoelsteel is kort en stevig. Door zijn uiterlijk wordt hij soms verward met andere eetbare soorten, zoals cantharel of groenige heldere, wat het risico op per ongeluk oogsten verhoogt.
- In het verleden werd de kikkererwt beschouwd als een eetbare paddenstoel als hij goed gekookt was.
- In veel regio’s van Slowakije was het een ingrediënt in traditionele gerechten en paddenstoelenplukkers verzamelden het graag.
- In de jaren 1980 waren er echter talrijke meldingen van vergiftiging na consumptie, waaronder fatale gevallen.
Studies hebben aangetoond dat de populaire paddenstoel gifstoffen bevat die immuunreacties opwekken die kunnen leiden tot ernstige schade aan interne organen.
Inname van gekauwde kikkererwt veroorzaakt vergiftigingsverschijnselen zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. In ernstige gevallen treedt hemolyse op, de afbraak van rode bloedcellen, wat leidt tot nier- en leverfalen. De symptomen kunnen onmiddellijk na inname optreden, maar ook met enige vertraging, wat de diagnose moeilijk maakt. Vanwege de hoge gezondheidsrisico’s raden deskundigen het oogsten en consumeren van deze paddenstoel sterk af.
Het plukken van paddenstoelen kan tragisch aflopen. Het is belangrijk om deze veiligheidsregels te onthouden
Paddenstoelen plukken is een populaire buitenactiviteit, maar het brengt ernstige risico’s met zich mee als de basisveiligheidsregels niet worden gevolgd. De belangrijkste is om alleen paddenstoelen te verzamelen die je goed kent en waarvan je 100% zeker weet dat ze eetbaar zijn. Als je twijfelt, kun je paddenstoelen beter in het bos laten liggen dan je gezondheid en die van je dierbaren op het spel zetten. Het loont niet om te vertrouwen op onbetrouwbare informatiebronnen of oude atlassen.
Veel giftige paddenstoelen lijken erg op eetbare soorten, wat zelfs voor ervaren paddenstoelenzoekers tot fatale vergissingen kan leiden. Het is daarom aan te raden om je kennis regelmatig bij te werken en de nieuwste gidsen of mobiele apps te gebruiken die gewijd zijn aan het identificeren van paddenstoelen. Bij twijfel is het de moeite waard om een mycoloog of andere expert te raadplegen.
Correcte opslag en transport van verzamelde paddenstoelen is ook cruciaal vanuit veiligheidsoogpunt. Paddenstoelen moeten worden verzameld in luchtkorven, niet in plastic zakken, die bederf bevorderen en leiden tot de ophoping van giftige stoffen. Na terugkomst uit het bos moeten paddenstoelen zo snel mogelijk worden schoongemaakt en verwerkt. Het verwaarlozen van deze regels kan leiden tot vergissingen en vergiftigingen.
Heb je zo’n paddenstoel gevonden? Je kunt hem beter niet aanraken, anders krijg je een zware boete
Nog geen opmerkingen