Presidentiële aardappelen zijn erg lekker en eenvoudig te bereiden. Dit recept, dat doet denken aan Franse aardappelen, is gekruid met de toevoeging van Hermelin en Engels spek. Het resultaat is absoluut heerlijk en gegarandeerd geliefd bij iedereen die het proeft.
Ingrediënten
- 800 g aardappelen
- 2 Hermelijnen (120 g elk)
- 200 g Engels spek
- 350 ml room (je kunt zoet of zuur gebruiken)
- zout
- peper (idealiter de kruiden voor Amerikaanse aardappelen)
- bieslook of bieslook
Procedure
1) Bereid de aardappelen voor:
Schil de rauwe aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Verdeel de helft van de plakjes over de bodem van een ovenschaal, bestrooi met zout en peper en bestrooi met gehakte kruidnagels.
2) Voeg de Hermelijn en spek toe:
Verdeel plakjes Hermelin over de aardappelen en leg er plakjes Engels spek op. Leg een laagje zodat de aardappelen, kaas en bacon gelijkmatig verdeeld zijn.
3) Tweede laag:
Voeg opnieuw een laag aardappelen, spek en kaas toe. De laatste laag moeten aardappelen zijn, die je licht moet zouten en peperen.
4) Topping van room:
Giet overal room overheen. Als je geen zoete room hebt, kun je ook zure room gebruiken, het resultaat zal ook geweldig zijn.
5) Bakken:
Dek de ovenschaal af en plaats hem in een op 190 °C voorverwarmde oven. Bak ongeveer 30 minuten. Haal dan de deksel van de ovenschaal en laat nog 10-15 minuten bakken zodat zich een goudkleurig knapperig korstje op het oppervlak kan vormen.
6) Serveren:
Serveer de presidentiële aardappelen met een groentesalade. Je kunt dit gerecht ook serveren als bijgerecht bij vlees, maar het smaakt heerlijk op zichzelf.
Tips
- Hermelin: Voor een meer uitgesproken smaak kun je ook kiezen voor een ander soort schimmelkaas, zoals blauwschimmelkaas.
- Libecek: Als je geen bieslook hebt, kun je bieslook of peterselie gebruiken voor een frisse smaak.
- Variaties: De zure room voegt een subtiel zuurtje toe aan de aardappelen, dat goed samengaat met de sterke smaak van de Hermelin en spek.
Conclusie
Presidentiële aardappelen met hermelijn zijn een geweldige keuze voor liefhebbers van kaasachtige en romige gerechten. Dit eenvoudige maar heerlijke recept is perfect voor een gezinslunch of etentje. Probeer het en geniet van aardappelen die romig zijn aan de binnenkant en mooi krokant aan de bovenkant!
Nog geen opmerkingen