Op het eerste gezicht lijkt pasta koken een van de meest triviale taken in de keuken. Alleen water koken voor thee is makkelijker. Het blijkt echter dat er veel fouten kunnen worden gemaakt bij het maken van pasta. Eén daarvan betreft het toevoegen van zout. Wanneer moet pastawater worden gezouten? Er is een specifiek moment waarop dit moet gebeuren.

Italiaanse recepten zijn een hit over de hele wereld. Ze zijn eenvoudig, lekker en meestal heel snel. Een van de basisingrediënten is natuurlijk pasta. Pasta is iets wat we elke dag tegenkomen en we denken misschien dat we alle geheimen van het maken ervan al kennen. Maar het blijkt dat sommige mensen nog steeds fouten maken. Het zijn misschien geen grote fouten en ze doen de wereld niet op zijn grondvesten schudden, maar ze hebben wel invloed op het koken.

Wanneer het pastawater zouten? Veel mensen kiezen de verkeerde tijd

Eén zo’n activiteit die aan de buitenkant misschien niet veel uitmaakt, is het zouten van pastawater. “Wanneer moet je het doen? Een Italiaanse vriend viel flauw toen hij hoorde wanneer ik zout toevoeg,” – vertelde een van mijn collega’s, Kate.

  • Ze gaf toe dat ze tot nu toe altijd zout in koud water had gestrooid. Maar dit is niet het beste moment. Wanneer zout je het pastawater? Dat moet pas gebeuren als het water kookt.

Het is echter niet aan te raden om helemaal geen zout aan het water toe te voegen. Zout verbetert de smaak en het aroma van voedsel. Het beïnvloedt ook de textuur en kleur van gekookt voedsel. Zout maakt pasta bijvoorbeeld elastischer en geler. Het is daarom een goed idee om het pastawater te zouten, zij het met mate. De ideale verhouding is 7-10 g zout per 100g pasta en een liter water.

Hoe kook je pasta?

Naast het op het juiste moment zouten van het water, zijn er nog andere regels die je moet volgen bij het koken van pasta.

  • De eerste regel geldt voor spaghetti. Omdat het lange draden zijn, kun je ze het beste in een hoge cilindrische pan doen. Als je die niet hebt, breek de pasta niet! Het breken van de pasta verhindert de traditionele Italiaanse manier van eten, namelijk de spaghetti op een vork winden. Dan glijden ze niet van het bestek en houden ze de saus perfect vast. Dompel de spaghettipasta gewoon in zoveel mogelijk water en druk de rest lichtjes in het water als de pasta na een tijdje zacht is geworden.
  • Het is ook niet aan te raden om olie of olijfolie toe te voegen tijdens het koken. In tegenstelling tot wat het lijkt, voorkomt dit helemaal niet dat de pasta aan elkaar plakt. Het vet vermengt zich toch niet met het water, het blijft gewoon aan de oppervlakte.
  • Je moet geen koud water over gekookte pasta gieten. Dit ontdoet ze van de zetmeellaag die ze hun zijdeachtige uiterlijk en smaak geeft. Bovendien maakt het zetmeel het makkelijker om de pasta met de saus te combineren.
  • Als de pasta na het koken aan de saus wordt toegevoegd, moet deze iets korter worden gekookt dan de verpakking aangeeft. Dan zijn ze steviger, meer al dente, zodat ze later niet te zacht worden als ze in de saus worden gekookt.

De bereiding is een kwestie van minuten en het resultaat zal je de adem benemen. Kijk hoe het van tafel verdwijnt