Zuurkool heeft veel voordelen. Het is een basisingrediënt in veel gerechten en bijgerechten en, vooral in de winter, ook een smakelijke bron van vitaminen. Op voorwaarde natuurlijk dat het niet bedorven is. Dus hoe definieer je het?
Zelfgekweekte kool en kool uit de winkel
Bij het bereiden van zuurkool in potten of in een vat, hebben we het inmaakproces onder controle. Het komt erop neer dat … de kool bederft. Natuurlijk is dit opzettelijk bederven om deze groente de smaakkwaliteiten te geven die de meesten van ons zo waarderen. Bij het inmaken wordt melkzuur gebruikt en hygiënische normen en een strakke verpakking zijn erg belangrijk in dit proces.
Als we het inmaken als hobby hebben, kunnen we zelf heel voorzichtig te werk gaan. Dit is niet langer gegarandeerd voor kool die in de winkel of op de markt wordt gekocht. Zelfs kool met een houdbaarheidsdatum op de verpakking kan bedorven blijken te zijn. Gelukkig kunnen we het controleren.
Zuurkoolbederf kan optreden als gevolg van:
- schending van de inmaaktechnologie,
- groenten van slechte kwaliteit,
- ongeschikte opslagomstandigheden.
Hoe bewaar je kool op de juiste manier? Vermijd azijn
Het langzame proces van het inmaken van kool met melkzuur geeft het niet alleen een geweldige zure smaak, maar behoudt ook alle gezondheidseigenschappen van de groente. Helaas houden sommige producenten zich niet aan het traditionele proces om vitaminerijke kool te maken en voegen azijn toe aan de kool. Dit maakt de kool gevoeliger voor bederf.
Natuurlijk kunnen ze dit niet in het geheim doen voor de consument zonder financiële boetes te riskeren. Daarom wordt de aanwezigheid van azijn vermeld op de achterkant van de verpakking, waar de volledige samenstelling van het product staat. Het is altijd een goed idee om dit te controleren voordat je zuurkool koopt van een ongeteste fabrikant.
Beschermende zoutoplossing
Als je zuurkool in de koelkast bewaart, moet het in een bak zitten die verzwaard is met bijvoorbeeld een bord. Deze druk perst de pekel uit de kool, die vervolgens een beschermende laag op de kool vormt. Op deze manier is er weinig kans dat de kool bederft tijdens het koelen.
Bedorven kool? Controleer de kleur en geur
Je kunt bedorven kool herkennen aan de kleur. Als het ongezond grijs is, hebben we hoogstwaarschijnlijk te maken met bedorven zuurkool. Ook de geur die vrijkomt na het openen van de pot verraadt een bedorven product. Als de geur heel intens is en duidelijk verschilt van de geur die we van jongs af aan associëren met goede zuurkool, hebben we ook te maken met een product dat niet meer eetbaar is.
Een heel belangrijk element aan de hand waarvan we de versheid van zuurkool beoordelen, is de conservering van de pekel waarin het is opgeslagen, oftewel de pekel. Als het schuimt, borrelt en schuimt, kunnen we er zeker van zijn dat zulke kool in de vuilnisbak moet belanden. De pekel in goede kool moet helder en transparant zijn.
Zuurkoolvergiftiging
Wat gebeurt er als je bedorven zuurkool consumeert? Afhankelijk van de hoeveelheid die we hebben gegeten en de individuele weerstand van ons spijsverteringsstelsel, kunnen symptomen van vergiftiging enkele uren na het eten of zelfs enkele dagen later optreden.
Koolvergiftiging gaat meestal gepaard met vrij traditionele symptomen:
- braken
- diarree
- winderigheid
- lichte koorts
- zwakte
- Desoriëntatie.
Onthoud dat braken en diarree leiden tot waterverlies uit ons lichaam. Kijk uit voor uitdroging en drink voldoende vloeistoffen. Mensen die allergisch zijn voor schimmel kunnen een anafylactische shock krijgen. Het meest duidelijke symptoom is een blauwe huid tussen neus en lippen. Dit is een ernstige aandoening, waarbij onmiddellijk een ambulance moet worden gebeld.
“Sissende” potten met komkommers? Dat betekent maar één ding. Zo controleer je of ze geschikt zijn voor consumptie
Nog geen opmerkingen