Het is herfst, dus verwarmende, aromatische soepen voeren de boventoon op onze menukaarten, en kerriesoep is precies dat – het is essentieel, geurig, met een prachtige oranje kleur. Het geheim van de smaak zit hem niet alleen in de currykruiden, maar ook in de gember, knoflook en uien. Je moet het behandelen zoals slechte mensen heksen behandelden in de Middeleeuwen – verbranden.

Bouillon is een essentieel onderdeel van het zondagse menu, en soms blijft er over voor de volgende dag. En voor de volgende dag. En de volgende… Bouillon is de basis van veel soepen, zoals tomaten- of champignonsoep, maar vandaag hebben we iets dat precies op tijd is voor de herfst. Deze kerriesoep is heerlijk om op te warmen, vullend en verrassend lekker. Als je de bouillon van gisteren hebt, heb je maar een paar ingrediënten en kruiden nodig. De belangrijkste smaakdrager is echter de ui. Die moet goed gebakken worden. En dan is er nog de knoflook – die hoef je in dit recept niet te pellen.

Beter dan bouillon. Kerriesoep is een vervanger voor thermofoor

Ingrediënten:

  • Ongeveer 1,5 liter bouillon (kalkoenbouillon is het beste, maar je kunt elke bouillon gebruiken),
  • 5 uien,
  • 2 kleine teentjes knoflook,
  • gemberwortel (ongeveer 6-7 cm),
  • 3 wortelen,
  • een paar pimentbolletjes en 4-5 laurierblaadjes,
  • 1 pakje currykruiden of 1 el currypasta,
  • peterselie of koriander.

Bereidingswijze:

  1. Pel de ui en snijd doormidden. Doe ze op de bodem van een droge pan en bak ze krachtig. Als ze bruin worden, voeg je een eetlepel olie toe en draai je ze om. Voeg dan de kruislings doormidden gesneden knoflook toe. Bak alles op hoog vuur tot de uien bruin zijn en de knoflook zichtbaar zacht is geworden.
  2. Als de knoflook en uien mooi bruin zijn, voeg je de fijngesneden gember toe en bak je alles nog 3 minuten.
  3. Schraap met een houten spatel de verbrande specerijen van de bodem van de pan en giet de bouillon over alles. Voeg de geschilde en in stukjes gesneden wortelen toe. Voeg de piment en laurier toe en kook tot de wortelen zacht zijn.
  4. Voeg het kerriepoeder toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper naar behoefte. Serveer met gehakte peterselie.

In het originele recept voor kerriesoep is de bouillon gemaakt met kalkoendijen en een deel van een kippen- of eendenkarkas, maar de bouillon is ook een prima vervanger voor gevogeltebouillon. Je kunt deze kerriesoep op talloze manieren serveren – met vlees uit de bouillon, gehaktballetjes, je favoriete noedels of, zoals ik doe, met een hardgekookt of gebakken ei.

Wanneer moet de bouillon gezouten worden? Als je het op het verkeerde moment doet, verliest het al zijn smaak.