Varkensnoedels zijn een klassieker bij Slowaakse diners en allerlei feesten. Het recept is natuurlijk triviaal, maar om de noedels echt lekker te maken, moet je het vlees goed verzorgen. De marinade helpt daarbij. Laat de melk in de koelkast staan – een ander product werkt veel beter.
Varkensschnitzel is een klassieker uit de Slowaakse keuken, en hoewel het geïnspireerd is op Wiener schnitzel, moet gezegd worden dat varkensschnitzel een speciaal plekje heeft in de harten van veel Slowaken. Het recept voor varkensschnitzel is triviaal – plakjes vlees worden in beslag gelegd en goudbruin gebakken. Soms worden varkenskoteletten echter taai en gewoon onsmakelijk.
Natuurlijk hangt het vaak af van het soort vlees, maar het is altijd een goed idee om de koteletten van tevoren te marineren. Veel mensen laten het vlees vooraf weken in melk. Dat deed ik vroeger ook, totdat ik een betere manier ontdekte. In plaats van de karbonades in melk te weken, week ik ze in karnemelk. Het vlees is dan mals, knapperig en zonder de karakteristieke, soms onaangename varkensgeur.
Karbonades. Ik maak ze zo en iedereen krijgt een extra portie
Ingrediënten:
- Een paar plakjes varkenshaas of in stukjes gesneden curryvarkensvlees,
- 1 grotere ui,
- 500 ml natuurlijke karnemelk,
- 3 eieren,
- tarwebloem,
- paneermeel,
- zout en peper naar smaak,
- reuzel om te bakken.
Bereidingswijze:
- Leg de plakjes varkensvlees in een kom. Snipper de ui fijn en verdeel deze over het vlees. Giet de karnemelk over het vlees en voeg een snufje zout en peper toe. Zet het geheel vervolgens een paar uur – of een nacht – in de koelkast.
- Als het vlees voldoende gemarineerd is, haal het dan uit de koelkast, maak het een beetje schoon, maar droog het niet uit – de resten van de marinade zullen de smaak versterken. Laat het vlees ook even op het aanrecht staan zodat het op kamertemperatuur komt.
- Nu is het tijd voor de verpakking. Zout en peper de plakjes varkenshaas aan beide kanten licht in en wentel ze dan eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en paneermeel. Misschien wil je de hoeveelheid paneermeel verdubbelen.
- Verhit een grote hoeveelheid reuzel in een koekenpan. Leg de koteletten erop en bak ze aan beide kanten op middelhoog vuur goudbruin. Serveer direct na het bakken – de koteletten zijn het lekkerst zo uit de pan.
Mijn oma maakt haar gehaktballen al zestig jaar op deze manier. Zonder deze twee toevoegingen zouden ze niet lekker zijn
Nog geen opmerkingen