Appelciderazijn – het recept dat altijd uitkomt. Zo maak je zelfgemaakte appelciderazijn

Appelciderazijn – het recept dat altijd uitkomt. Zo maak je zelfgemaakte appelciderazijn

Appelciderazijn heeft veel voordelen en is om veel redenen de moeite waard om in huis te hebben. Je kunt het gebruiken voor het bereiden van maaltijden, maar ook voor zelfgemaakte, veilige schoonmaakmiddelen. Het is ook de moeite waard om in je EHBO-doos en cosmeticatas te hebben. Tegenwoordig is appelciderazijn gemakkelijk te koop in bijna elke winkel, maar het is ook heel gemakkelijk thuis te bereiden.

Recept voor 5 % appelciderazijn

De bereidingstijd voor 5 % appelciderazijn is slechts 10 minuten, gevolgd door een fermentatieperiode die minimaal 2-3 maanden duurt. De volgende ingrediënten leveren ongeveer 1,5 liter appelciderazijn op.

Om appelciderazijn 5% te maken, hebben we nodig:

  1. 1 kg appels;
  2. 1,5 l gekookt of gefilterd water;
  3. 3 eetlepels suiker.

Om te werken hebben we een grote gebroeide pot nodig met een inhoud van ongeveer 2,5-3 l, een snijplank, een mes, een grote kom of kan. Een doek en een elastiekje of touwtje om de pot af te dekken zijn ook handig. Je moet ook bedenken waar je de appelciderazijn in gaat bewaren. Donkere glazen flessen zijn het beste voor dit doel.

Het is ook goed om te bedenken dat je kruimels, schillen en pulp die je overhoudt van het persen van appels aan de azijn kunt toevoegen. Het is ook niet relevant wat voor suiker er aan de azijn wordt toegevoegd, omdat het de groei van azijnbacteriën alleen maar bevordert. Als je zure appels gebruikt om azijn van te maken, is het de moeite waard om 3-4 eetlepels meer toe te voegen. Je hoeft niet bang te zijn dat de azijn te zoet zal zijn, want de azijnbacteriën zullen het afbreken en het zal niet langer merkbaar zijn in het eindproduct.

De pot met geconserveerde appelciderazijn mag niet naast containers met bijvoorbeeld zuurdesembroodstarter worden gezet, d.w.z. waar een ander soort fermentatie plaatsvindt. Azijn gemaakt volgens dit recept zal een azijngehalte hebben van 5 procent. Houd er ook rekening mee dat azijn uit dit recept ook bereid kan worden van ander fruit, groenten of kruiden.

Appelciderazijn recept – de azijn zetten

Was de appels en snijd ze met schil en klokhuis in blokjes. Verwijder alleen de steeltjes en doe de appels in een schone en gebroeide grote pot. De appels moeten 3/4 van het volume innemen.

Giet 2 eetlepels suiker in een grote kom of kan, giet er 1,5 liter lauw water bij en roer goed tot de suiker is opgelost. Giet het suikerwater over de appels zodat het water ze volledig bedekt.

Dek de pot af met een dikke doek en houd hem op zijn plaats met een elastiekje – dit moet voorkomen dat fruitvliegjes in de azijn komen – en zet hem weg op een donkere plek, bijvoorbeeld een kelder, voorraadkast of kast.

Appelciderazijn recept – alcohol en azijn fermentatie

Dit proces duurt tussen de 4 en 6 weken.

Roer tijdens de eerste week de azijn 1-2 keer per dag om met een schone en gebroeide lepel – de appels gaan drijven en er verschijnt schuim aan het oppervlak (wat duidt op alcoholische gisting).

In de dagen daarna zullen de appels geleidelijk naar de bodem zakken en zal er een witte laag van geleiachtige consistentie aan het oppervlak verschijnen. Dit is de zogenaamde azijnmoeder. Zodra dit verschijnt, mag de azijn niet meer geroerd worden, omdat dit duidt op alcoholische gisting.

Appelciderazijn recept – azijn rijping

Deze fase duurt minstens 4-5 weken. Nadat de azijn 4-6 weken heeft gestaan, moet je

  1. de moederlaag verwijderen – het is een goed idee om deze te laten zitten en te gebruiken voor het zetten van de volgende azijn;
  2. giet de azijn door een zeef – je kunt hiervoor gaas gebruiken, zodat de azijn goed gefilterd wordt, en giet de azijn vervolgens in flessen;
  3. Na het overgieten in flessen moet de azijn nog 4-5 weken of langer op een donkere plek staan. Gedurende deze tijd zal de azijn rijpen, er kan bezinksel op de bodem verschijnen en er kan nog steeds een azijnmoeder aan de oppervlakte verschijnen;
  4. Na deze tijd zou de azijn klaar moeten zijn.

Rijpe 5 procent appelciderazijn moet worden geproefd en geroken. De azijn moet naar azijn ruiken en smaken. Als de azijn naar wijn of gist ruikt of luchtbellen vertoont, zet hem dan nog 1-2 weken apart voor verdere fermentatie.

Bewaar de appelciderazijn die op deze manier is bereid in het keukenkastje tot hij op is. De azijn zal niet bederven omdat het een natuurlijk bewaarmiddel is.

Recept voor appelciderazijn uit schillen

Appelciderazijn kan ook worden bereid uit schillen en andere restjes. Dit zorgt ervoor dat er geen voedsel wordt verspild en de bereiding verschilt niet veel van het maken van appelciderazijn van appels. Ingrediënten:

  1. 150 g appelschillen en -stronken;
  2. 1 liter water;
  3. 50 g suiker.

Volg met deze ingrediënten de instructies in het recept voor 5 procent appelciderazijn.

Recept voor azijn van zwaar geplette appels

Appelciderazijn kan ook bereid worden van gesnipperde appels. Spoel de appels en snijd ze in dunne plakjes, versnipper ze in een keukenmachine of maal ze fijn in een vleesmolen. Volg daarna de instructies in het recept voor 5 procent appelciderazijn.

Appelciderazijn recept – welke appels kiezen?

Vrijwel elke appelsoort kan worden gebruikt om appelciderazijn te bereiden. Het is echter de moeite waard om op een paar details te letten:

  1. de kleur en smaak van de appels hebben invloed op de kleur en smaak van de azijn;
  2. vroeggroeiende appels zoals papier-maché geven een lichte, zure appelciderazijn;
  3. Rode appels geven een donkere, amberkleurige appelciderazijn;
  4. de soorten appels die worden gebruikt om azijn te maken kunnen worden gemengd en gecombineerd om verschillende samenstellingen te creëren;
  5. Bij het kiezen van azijnappels is het belangrijk om appels te kiezen die niet bespoten zijn, zoals wilde appels of appels uit eigen tuinen of volkstuinen;
  6. Azijnappels kunnen kleine vlekjes of kneuzingen hebben; grotere kunnen met een mes worden uitgesneden en weggegooid;
  7. als je in de winkel gekochte appels gebruikt, denk er dan aan om ze grondig te schrobben voordat je begint.

Waar gebruik je zelfgemaakte appelciderazijn voor?

Appelciderazijn is een multifunctioneel product dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Toepassingen in de keuken van zelfgemaakte appelciderazijn zijn onder andere:

  1. appelciderazijn kan gebruikt worden ter vervanging van gewone azijn in een recept, dus gebruik het bijvoorbeeld voor het bereiden van saladedressings, marinades, dips of zelfgemaakte ketchup;
  2. een zelfgemaakte energiedrank bereiden (een eetlepel honing, een eetlepel appelciderazijn en een glas water);
  3. oxymel, een mengsel van azijn en honing met toevoeging van immuunondersteunende kruiden en specerijen;
  4. shrub, een siroop gemaakt van azijn, suiker en zacht fruit;

Appelciderazijn doet het ook goed in de badkamer:

  1. als basis voor een tonic, spoeling of haarmasker;
  2. als schoonmaakmiddel;
  3. als ingrediënt in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zoals glasreiniger.

Vergeet niet om appelciderazijn altijd na verdunning te gebruiken. Het mag nooit direct uit de fles worden geconsumeerd, omdat dit maagirritatie en zelfs huidverbranding kan veroorzaken.

Voordelen van zelfgemaakte appelciderazijn

Het thuis bereiden van appelciderazijn volgens een recept heeft veel voordelen:

  1. vertrouwen in de ingrediënten die worden gebruikt om de appelciderazijn te bereiden;
  2. beslissing over het soort azijn – door de azijn zelf thuis te bereiden, heb je invloed op het soort azijn dat je krijgt, wat grotendeels afhangt van welke appels hiervoor worden gebruikt;
  3. nul afval – hele appels kunnen worden gebruikt om thuis azijn te maken, inclusief de stoppels, schillen en pulp die overblijven na het persen. Daarnaast kan appelciderazijn in flessen worden gegoten, bijvoorbeeld van tomatenpassata;
  4. prijs – door thuis appelciderazijn te maken, is ons product aanzienlijk goedkoper dan in de winkel gekochte azijn.

Geplaatst door Abigail

Nog geen opmerkingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *