Hoe geniet je in de winter van de smaak van heerlijke en gezonde lentegroenten? Gewoon op tijd in potten koken en goed voorbereiden. Een idee voor zo’n conservenblik is om sperziebonen te nemen.

Tijdens het winterseizoen missen we vaak de smaak van verse groenten, die in de lente en zomer hoogtij vieren in onze tuinen. Dan grijpen we naar diepvriesproducten, maar hun smaak en textuur komen vaak niet overeen met onze culinaire verwachtingen.

Wat als er perfecte manier was, Hoe kun je de smaak en het aroma van je favoriete groenten in een potje doen dat perfect is om in de winter aan je maaltijden toe te voegen? Gelukkig is dat mogelijk. We kunnen conserven op basis van groene bonen maken in het comfort van ons eigen huis zonder het minste gedoe. Hoe doe je dat?

  • Allereerst moet je onthouden dat sperziebonen twee keer gepasteuriseerd moeten worden met een tussenpoos van enkele tientallen uren. Dit minimaliseert het risico op schimmel in de ingeblikte bonen.

Bacteriën gedijen vooral op producten die een bron van eiwitten en koolhydraten zijn, dus is er geen ruimte voor fouten bij de productie van ingeblikte sperziebonen. Aan de slag dus.

Gekookte sperziebonen – ingrediënten

Voor de bereiding van gekookte sperziebonen (de vermelde ingrediënten zijn genoeg om ongeveer twaalf potjes te vullen) we hebben de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 kg gele of groene aspergebonen
  • 2 teentjes knoflook
  • suiker
  • zout
  • water
  • 0,9 liter glazen

Gekookte sperziebonen – recept

Snijd de uiteinden van de peulen af, was de bonen vervolgens grondig onder stromend water en doe ze in een pan met kokend water. Kook de bonen twee minuten. Doe ze na twee minuten over in een kom met koud water. Zo blijft de mooie kleur behouden. Giet af en laat afkoelen.

Doe de bonen in schone en gebakken potten. Zorg ervoor dat je de peulen verticaal bewaart. Voeg elk een theelepel zout en suiker toe aan de pot met de bonen. Voeg ook elk een ongepeld teentje knoflook toe. Giet koud water in de potten en laat ongeveer 1 cm ruimte tussen de pot en het deksel. Schroef de potten goed vast.

Bekleed een grote pan met een schone theedoek, zet de potten erin en giet het water tot 2/3 van de hoogte van de potten. Dek de pan af met een deksel. Zet de brander onder de pan aan en breng alles op middelhoog vuur aan de kook. Zet dan het vuur lager zodat het water in de pot zachtjes kookt. Kook gedurende een uur. Haal na deze tijd de potten er voorzichtig uit en zet ze 24 uur opzij (tot maximaal 36).

Begin na deze tijd opnieuw met pasteuriseren. Zet de potten in een pan bekleed met een schone doek, giet er water bij tot 2/3 van de hoogte van de potten, breng het aan de kook en laat het een uur koken op middelhoog vuur.

Wanneer het tweede pasteurisatieproces voltooid is, label je de potten met de datum van pasteurisatie. Aspergebonen die op deze manier zijn bereid, kunnen tot 12 maanden op een koele, donkere plek worden bewaard.

De beste augurken worden in de herfst gemaakt. Het seizoen voor knapperige groenten staat voor de deur