Geroosterde kip heeft nog nooit zo lekker gesmaakt met deze bereidingstechniek!
Geroosterde kip, een hoofdbestanddeel van familie- of zondagmaaltijden, is een geliefd vleesgerecht in Frankrijk. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet allemaal even gemakkelijk te bereiden. Gebraden kip kan op sommige plaatsen te gaar en op andere te droog zijn. Geen paniek, hier is onze geheime methode voor een perfecte bereiding.
Om een sappige gebraden kip te krijgen die net zo gelijkmatig gaar is als in je favoriete rotisserie, moet je bereid zijn om tijdens het hele kookproces actief te zijn. En ja, zo simpel is het niet, we hebben je gewaarschuwd: wachten tot de timer piept terwijl de oven al het werk zelf doet is verleden tijd! Dus stroop je mouwen op en lees verder.
Het eerste wat je moet doen, of beter gezegd, wat je niet moet doen:
Spoel je rauwe kip niet af in water! In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vernietigt het afspoelen van je kip onder water geen bacteriën – integendeel, het verhoogt het risico op voedselvergiftiging doordat bacteriën rond de gootsteen worden verspreid…
Begin met het masseren van je hele kip met gesmolten boter of olie, naar keuze, om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Je kunt plastic handschoenen en zelfs een keukenborstel gebruiken als het idee om je vingers te gebruiken je op de zenuwen werkt. Giet vervolgens een half glas water of bouillon in de ovenschaal van je kip. Dit vormt het kookvocht waarmee je de kip bedruipt terwijl hij kookt.
Gaar vervolgens in drie etappes
Zet je kip in de oven op 180°C met gepulseerde warmte. Draai hem om en bedruip hem regelmatig met het braadvocht, ongeveer elke 15-20 minuten. Zet hem eerst 15 minuten in de oven op één poot, dan 15 minuten op de andere, dan 20 tot 30 minuten op de rug en dan nog eens 20 tot 30 minuten op de buik. Vergeet niet om hem elke keer met een eetlepel te bedruipen met het braadvocht voordat je de oven sluit!
Reken op ongeveer 1 uur voor een gebraden kip van 1 kg en 1 uur voor een gebraden kip van 1,5 kg. En je houdt een heerlijke, geurige gebraden kip over, sappig van binnen en knapperig en goudbruin van buiten, net als bij je plaatselijke rotisserie.
Nog geen opmerkingen