Ik gebruik gistdeeg om heerlijke chocoladebroodjes te bakken. Een eenvoudig recept dat nog nooit heeft gefaald

Ik gebruik gistdeeg om heerlijke chocoladebroodjes te bakken. Een eenvoudig recept dat nog nooit heeft gefaald

Zelfgemaakte scones van gistdeeg zijn een heerlijk alternatief voor scones van gistdeeg. Ik bak een grote schaal zachte en luchtige scones van een paar goedkope ingrediënten en serveer ze als tweede ontbijt, dessert of bij de thee in de namiddag.

Welk gistdeeg kiezen voor scones met vulling?

Gistdeeg voor zoete bakwaren vereist de toevoeging van eieren, boter en melk. Je kunt het maken met een traditionele zuurdesem starter, maar ik voeg gist, melk en suiker toe aan de bloem, wacht 30 minuten tot de gist werkt, voeg de rest van de ingrediënten toe en begin het deeg te kneden. Je kunt een starter maken van verse gist, melk, 2-3 eetlepels suiker en 2-3 eetlepels volkorenmeel en deze dan combineren met de bloem en de rest van de ingrediënten voor een gistdeeg.

De verse gist en eieren voor het gistdeeg en om op de scones te smeren voor het bakken moeten op kamertemperatuur zijn, en de melk en boter moeten onder de 40 graden zijn.

Tip: je kunt de bloem lichtjes opwarmen in de oven (30-35 graden Celsius) voordat je de melk, gist en suiker toevoegt, en het gekneedde deeg in een lichtjes verwarmde oven plaatsen om te rijzen.

Ik kneed het deeg voor de met chocolade gevulde scones met een mixer met haken tot een glad deeg – dit duurt meestal ongeveer 15 minuten. Het deeg is klaar als het loskomt van de randen van de kom. Je kunt het deeg ook met de hand kneden, denk eraan het goed te beluchten, uit te rekken, te vouwen en te kneden wanneer het buigzaam wordt en niet meer aan je handen plakt.

Tip: met het volgende gistdeegrecept kun je niet alleen met chocolade gevulde broodjes bakken, maar ook heerlijke croissants en ronde gistkoekjes. Als je slechts 3/4 theelepel suiker aan de bloem toevoegt, krijg je een droog gistdeeg dat ideaal is voor het bakken van ravioli met verschillende vullingen, taarten, gevulde koeken, enz.

Waarvan maak je chocoladevulling voor gistbroodjes?

Ik maak de vulling voor zelfgemaakte gistbroodjes van pure of melkchocolade, die ik in kleine stukjes breek. Je kunt ook kant-en-klare chocoladecrème of chocolade-hazelnootcrème uit een potje en witte chocolade gebruiken.

Recept: Met chocolade gevulde broodjes

De scones in dit recept zijn zo lekker dat je niet meer naar de gekochte grijpt.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 g tarwebloem
  • 5-6 eetlepels suiker
  • 80 g boter
  • 2 middelgrote eieren
  • 2/3 kopje melk
  • 30 g verse gist
  • 2 theelepels vanille-extract
  • zout

Voor de vulling:

  • 2 chocoladerepen

Optioneel:

  • 1 medium ei om de scones in te vetten voor het bakken.

Bereidingswijze

  1. Bereid de ingrediënten voorZeef het tarwemeel in een kom. Als je het deeg niet met de hand gaat kneden, gebruik dan de kom van een keukenmachine. Verwarm de melk een beetje. Smelt de boter en laat deze afkoelen.
  2. Maak een kuiltje in de gezeefde bloem en verkruimel de gist erin. Bestrooi de gist met suiker, giet de melk erbij en bestrooi met bloem. Dek de kom met de deegingrediënten af met huishoudfolie en laat 30 minuten op een warme plek staan.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe Voeg in de kom met de bloem en de schuimende gist de afgekoelde boter, het zout en de eieren toe. Meng de ingrediënten met een lepel en kneed met je handen of gebruik een planeetmenger. Denk eraan dat het deeg heel goed gekneed moet worden. Het afgewerkte deeg plakt niet aan je handen en je kunt het tot een bal vormen zonder bloem op je bord en handen te strooien.
  4. Het deeglaten rijzen Vorm het deeg tot een bal, leg het in een grote kom en dek af met huishoudfolie. Zet de kom met deeg 1 uur op een warme plek – het deeg moet in volume verdubbelen. Als je het deeg met de hand wilt kneden, meng de ingrediënten dan met een lepel in een kom en breng het over op een deegplank.
  5. De vulling bereiden: Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt in een waterbad of in de magnetron.
  6. Vorm de broodjes: Leg het deeg op een plank. U kunt ofwel klassieke ronde broodjes met chocoladevulling maken, of het deeg uitrollen tot een rechthoek van 2-3 mm dik, de gekoelde chocoladevulling erover verdelen, dan de lange kant oprollen, de randen dichtmaken en in plakjes van 2-3 cm snijden. Als u klassieke scones wilt maken, vormt u het deeg tot een rol en snijdt u het in 12 porties. Vorm elke portie tot een bal, druk hem dan een beetje plat met je handen, voeg de vulling toe in het midden, plak de randen dicht en vorm er weer een bal van.
  7. De gevormde met chocolade gevulde broodjesoptillen Leg de gesneden met chocolade gevulde broodjes of klassieke broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek de plaat af met een tissue en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  8. Bakken: Breek het ei in een kom, klop het los met een vork of keukenklopper en bestrijk de bovenkant van de gerezen broodjes ermee. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (oven op hoog vermogen, geen ventilator). Zet de vorm met de broodjes in de voorverwarmde oven en bak tot ze bruin zijn – ongeveer 25 minuten.
  9. Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Hoe serveer je met chocolade gevulde broodjes?

Gistbroodjes met chocoladevulling zijn zowel warm als na afkoeling heerlijk. De afgekoelde broodjes kunnen worden versierd met gesmolten chocolade en bestrooid met gehakte noten, bestrooid met poedersuiker of geglazuurd.

Andere variaties van gistbroodjesvulling

Gesmolten chocolade of chocoladecrème behoren tot de vele heerlijke opties voor gistbroodjes. Ze kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door dikke jam, marmelade of confituur, kaimak, pudding, zoete kwark, vers of bevroren seizoensfruit (laat bevroren fruit ontdooien en laat overtollig sap in een zeef weglopen), zoals bosbessen, aardbeien, frambozen, aalbessen, bramen, kaneelappels, maanzaadpasta, gemalen noten gemengd met honing en boter.

Geplaatst door Abigail

Nog geen opmerkingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *